El segon esmorzar organitzat a l’UpSocial per promoure la innovació social a la propera legislatura va tenir lloc dimarts 15 de novembre amb la Laia Ortiz, candidata  d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV – EUiA) a les properes eleccions generals del 20N.

La conversa comença amb la visió de la Laia Ortiz: comenta que la innovació social és en tendència creixent, tot i que l’entorn no ajuda gens. En aquest sentit menciona alguns obstacles:

-Dificultat perquè reconèixer el concepte d’emprenedoria social i empresa social en l’Administració;

-L’emprenedoria social no es té en compte en les polítiques públiques;

-Tot i que algunes empreses han incorporat la part social, segueix sent difícil aconseguir finançament per aquest sector;

La Laia Ortiz fa una crítica a les polítiques fiscals que hi ha actualment, són polítiques discriminatòries que no tenen en compte casos concrets com el de l’emprenedoria social.

Diferents emprenedors plantegen les diferents situacions i se li presenten propostes concretes que és pot fer des dels diferents partits polítics.

La Carmen Salcedo, de Fundació Itinerarium, comenta la necessitat de trencar espais estancs i tancats, i treballar més plegats tots, els sectors per aconseguir grans objectius socials. En aquest sentit, el Nacho Sequeira de Fundació Èxit planteja una nova problemàtica que passa al nostre país, es fa difícil treballar conjuntament tots els sectors: administracions, societat civil, emprenedors socials, sector privat, etc. Tothom es coneix massa i ens etiquetem mútuament. La Fundació Èxit però s’ha trobat amb una situació diferent a Madrid on ha pogut comprovar que els diferents actors són més oberts i generosos per treballar en comú.

L’Ana Àlvarez de Ara Coop proposa estudiar una figura nova que fa temps existeix a França, les Cooperatives d’Activitat i Ocupació (“Coopératives d’Activités et d’Emploi”, CAE), i el contracte d’Emprenedor, que facilita extremament el desenvolupament d’iniciatives emprenedores.

En conclusió, es destaca el següent

  1. Apostar per mecanismes de mesura de l’impacte social que tenen els actors socials. Aquest tipus de mesura és fins i tot més important que la verificació de les factures i rebuts que fan les administracions.
  2. Trencar les caixes estanques en les que ens trobem cada sector, per promoure la cooperació i sinergia entre actors;
  3. Estudiar la possibilitat de la creació d’una forma jurídica dels contractes d’emprenedor i les CAE a França;
  4. Estudiar la implantació dels bons/obligacions d’impacte social que s’estan provant a Anglaterra, França i Califòrnia.

S’acorda reunir-nos de nou un cop configurat el Congrés dels Diputats per tractar les propostes concretes que s’han presentat amb la Laia Ortiz i amb en Joan Coscubiella.

Advertisements