Així obre el quadern araemprenem, del diari ARA, el diumenge 4 de desembre.

A l’interior, un reportatge de Jordi Sabaté que parla de l’emprenedoria social com una tercera via per a mantenir l’estat del benestar. “L’emprenedoria social pot alleugerir l’impacte de les retallades amb solucions imaginatives”, titula.
El reportatge repassa algunes de les experiències més consolidades a casa nostra, com La Fageda, de qui destaca que “per cada euro que la Administració inverteix a La Fageda, en rep quasi quatre”. La Fageda dona feina a totes les persones amb malaltia mental de la Garrotxa, “si aquests mateixos malalts depenguessin de l’administració, segurament estarien tancats en institucions o tractats en centres de dia, tots dos sistemes condicionats a les decisions del Govern en qüestió de retallades sanitàries, sobretot per què el sistema és molt costós”.
També parla de la Cooperativa l’Olivera, que produeix vi i oli a Vallbona de les Monges, i ocupa a persones amb discapacitat psíquica. Segons Carles de Ahumada, el seu director, calcula que estalvia fins a un 60% els costos a l’Administració per l’atenció d’aquest col•lectiu.
A més de casos consolidats, Jordi Sabaté es fixa amb una nova generació d’emprenedors socials, que treballen en àmbits de prevenció, que poden suposar un estalvi a futur a les administracions.
Un exemple és DBS Screening, liderat per Jordi Martí, que ha desenvolupat un sistema que facilita el diagnòstic precoç d’algunes malalties, com ara patologies renals. “La prevenció és l’estalvi principal en sanitat”, diu Jordi Martí. “Un pacient en diàlisi ha d’estar connectat a una màquina durant tota la seva vida. El cost és de 25.000 € anuals. L’edat mitjana per pacient és de 60 anys i les estadístiques diuen que l’edat de defunció és als 73 anys. A Catalunya hi ha 4.000 pacients en diàlisi. En resum, 4.000 pacients, a 25.000 € l’any durant 13 anys”. El càlcul és ràpid: 100 milions d’euros a l’any costa el tractament dels 4.000 pacients. “No val la pena intentar que aquests pacients no arribin a la diàlisi mitjançant un diagnòstic precoç?”
Un altre tipus d’acció preventiva és la que proposa Eva Gispert, impulsora de l’Institut Família i Adopció, que proporciona assistència i assessorament a famílies amb fills adoptats. “Al voltant d’un 5% dels nens adoptats són retornats a les institucions per inadaptació, amb el conseqüent cost a l’administració”. Aquesta taxa (que és la punta de l’iceberg) es pot reduir amb assistència i suport psicològic que proposa Eva Gispert, filla adoptiva i mare adoptant i bona coneixedora de la problemàtica.

Advertisements