Per Maravillas Rojo

Els passats 13 i 14 de juny, a la segona edició del BizBarcelona, el saló dels emprenedors, es va omplir la sala que acollia la sessió de treball “Emprenedoria Social: afrontar nous reptes, obrir noves oportunitats”. Prop de tres-centes persones van participar en aquesta sessió, triplicant el nombre d’assistents que van participar a l’edició del 2011.

L’àmplia participació es una mostra del creixent interès per l’emprenedoria social com a nou corrent emprenedor. Perquè vivim èpoques convulses, en una crisi que comporta una gran transformació econòmica i social . Una crisi derivada de una gestió financera especulativa, en la que l’interès particular ha primat sobre el col•lectiu i el curt termini sobre la sostenibilitat. Una crisi financera però també de model de creixement i de valors.

En aquest context també trobem referents d’altres de models d’empresa, de creació de valor amb cadenes de sentit, de redistribució de excedents amb sentit col·lectiu i de sostenibilitat. Models que tenen antecedents històrics com les cooperatives o el desenvolupament de l’economia social i de les empreses socials.

Ara, donant un pas més, pren força un nou corrent emprenedor que renova i focalitza una proposta emprenedora que combina la inquietud per afrontar nous reptes i demandes socials, amb la capacitat de gestió i amb l’interès col·lectiu.

No és un concepte tancat, ben segur que hi ha moltes interpretacions i que té diverses expressions jurídiques, però sempre persegueix resultats que combinen l’impacte econòmic i el social. El producte o servei que fan aquestes empreses, els seus destinataris o qui treballa en aquestes empreses identifiquen el seu caràcter d’emprenedoria social.

Sobre la importància de aquest nou corrent i les seves diverses expressions vàrem dialogar al Biz Barcelona Ginés Haro, Miquel de Paladella, Alfred Vernis i jo mateixa , analitzant el concepte i aportant experiències concretes de projectes i de programes que donen suport. Tots vam coincidir en la oportunitat de seguir avançant per reforçar l’emprenedoria social.

Advertisements