PortadaEl llibre que teniu a les mans és un dels resultats del Programa @EmprenSocial, impulsat pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. El programa té tres objectius: reforçar la viabilitat de projectes d’emprenedoria social incorporant-hi orientació estratègica, connexions comercials i financeres, així com habilitats comunicatives; ampliar la presència i la visibilitat de l’emprenedoria social en el conjunt de la societat catalana i a les xarxes socials, i enfortir l’ecosistema de l’emprenedoria social a Catalunya.

Aquest llibre incideix en la visibilitat de l’emprenedoria social i és un reconeixement, a través d’un grapat d’exemples, a totes les persones que treballen avui a Catalunya per transformar la manera de fer empresa, de crear valors econòmics i socials, i de resoldre alguns dels principals reptes que tenim com a societat.

Les persones que hi surten han estat proposades per diversos motius. Algunes perquè ja tenen una trajectòria molt llarga i han viscut anys de transformació, de generació de noves maneres de respondre a les necessitats socials, i de fer créixer els projectes que un dia van començar unes poques persones i avui donen cabuda a centenars. Entre elles es troben en Julio Castillo i en Ramón Vives. D’altres, tot just comencen la seva trajectòria amb il·lusió i perseverança, i sabent que, malgrat la petita dimensió de les seves propostes, els efectes de la seva activitat milloren significativament la vida d’algunes persones; és el cas de l’Eva Polío, en Joan Sala, en Jordi Mayals, en Modest Soy i en Ramón Llonch.

En alguns casos hem buscat persones i projectes orientats clarament al vincle entre les persones, tant físic com emocional, com és el cas de l’Eva Gispert, o en el terreny econòmic a través de plataformes on-line, com la iniciativa de Miquel de Paladella. En darrer terme, algunes de les persones ha estat escollides perquè són joves promeses de l’emprenedoria social que estan proposant solucions disruptives a reptes com la prevenció en salut, el consum d’energia verda o l’accés a l’habitatge, com en Jordi Martí, en Marc Rosselló i en Raül Robert.

Si teniu l’oportunitat de conèixer-les personalment, veureu que són gent convençuda del que fa, que valora per sobre de tot l’honestedat i, en el sentit positiu de la paraula, són persones ambicioses. Malgrat liderar projectes de gran visibilitat, sempre busquen millorar la seva capacitat de comunicació, habilitat imprescindible per donar a conèixer el que fan, i recollir reconeixement i suports a la seva causa.

Donen també molta importància al seu entorn personal i familiar més proper, i consideren que dedicar-se un espai de temps cada dia és necessari i saludable: els seus petits moments de soledat i silenci són sovint molt preuats.

Després de llegir les seves trajectòries, de conèixer el que els motiva i els commou, segurament us adonareu que totes aquestes persones han viscut certs moments d’incomprensió, sovint per part dels actors que ja estaven operant on elles proposen noves solucions. És per això que ens semblava necessari, i alhora encoratjador, visualitzar les seves històries com a reconeixement al seu esforç i com a testimoni per a altres persones que duen a terme projectes amb vocacions similars, per a aquelles persones que tenen inquietuds emprenedores que van més enllà del lucre personal.

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Generalitat de Catalunya

 

Accediu al PDF del llibre.

Advertisements