A la seu del Grup Cooperatiu ECOS, una de les referències significatives de l’economia social a casa nostra, es va celebrar el passat 8 de juliol la  segona sessió de networking del Programa @EmprenSocial 2013. En aquesta ocasió, els trenta projectes participants van viure i conèixer de primera mà el què i el per què d’aquesta aliança de dotze empreses d’economia social que facturen prop de set milions d’euros conten amb sis mil vuit-cents socis de consum i a on treballen cent set socis de treball.

L’espai que molt generosament se’ns van facilitar per fer la sessió de networking, va ser el marc idoni per comprendre còm, per enfortir la viabilitat dels projectes d’emprenedoria social, és necessari concretar bones aliances. Sovint un de sol no pot generar l’ impacte social que vol, al no tenir la dimensió o l’estructura adequada per ser eficients.

Concretar aliances efectives va més enllà d’establir bones relacions. Suposa adquirir compromisos per exercir la corresponsabilitat  compartir riscos, compartir proveïdors, clients, espais, estructures i/o imatge i marca, i això requereix inversions de temps i diners que facin possible construir el projecte col·lectiu. Per això és tan fonamental identificar i escollir bé els nostres aliats i també preveure possibles separacions.

Les aliances, a més, amplien la dimensió dels projectes i donen una major visibilitat reforçant-los com a referent i estimulant més confiança als usuaris i clients,  el que repercuteix en una major demanda de productes i serveis.

A la sessió vam tenir tres convidats d’honor que van explicar cóm han fet importants aliances.

L’Anna Güell del Grup Èxit de Girona ens va explicar com les aliances entre les nou entitats que conformen el grup en el que treballen cent vuitanta persones, els ha permès fer UTEs per accedir a concursos , disposar d’un catàleg de productes i serveis o dissenyar i produir productes propis  i com han avançat col·lectivament.

El Julio Castillo d’Apunts de Barcelona a on treballen 53 persones amb certificat de discapacitat, ens va convidar des de la seva  experiència a compartir la revolució tranquila de l’economia social, i ens va explicar com havien fet, en els últims cinc anys, un canvi d’estratègia per transformar un model assistencial en un model productiu amb aliances amb l’escola de negocis EADA, la Fundació Pere Tarrés i el grup ASM de missatgeria, entre d’altres.

Jaume Albaiges de l’associació Sinergia Tic va explicar com les disset entitats no lucratives que l’integren promouen i desenvolupen eines de CRM adaptades i assequibles per les empreses socials.

DSC_0140

La jornada va finalitzar amb un interessant diàleg amb el Xavier López Director General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació, que va conèixer i escoltar personalment a tots els participants al programa. i a qui va reconèixer i agrair la seva feina manifestant el seu suport i el de la seva direcció general tot encoratjar-los a seguir endavant construint i ampliant l’emprenedoria social

Maravillas Rojo

Responsable programa @EmprenSocial

Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom

Generalitat de Catalunya

Advertisements